Opskrifter.

Forårsruller:


4 Forårsløg


750 g. svinefars måske lidt rejer.

½  dåse Champingnon eller tørrede svampe.

1 tsk. salt.

1 tsk. peber.

1 grydeske soya.

1 grydeske østerssovs.

½ pakke (2 bunter) glasnudler, står i blød i 10 minutter,

 og derefter snittes de i 3-4 cm. længde.

½ spidskål .

1 pakke færdig forårsrulledej. ca. 50 stk. (mini), alt efter størrelse.

1 æg til limning af rullerne.

Forårsløg, spidskål og champingnoner snittes og

 æltes med fingrene sammen med alle kryderierne nudlerne og farsen.

Rullerne koges gyldne i olie.

Hvis man laver flere kan de fryses ned uden behandling.

Er der overskud af dej kan det varmes i en gryde og spises til.




Denne dej/papir er rigtig nem at arbejde med.
Det kan nok kun købes i Tay eller Asia butikker..

_____________________________________________________

Kaiserschmarrn 


Ingredienser til 4 portioner: 
30 g rosiner 
2 spsk rom 
4 æg, blommen 
30 g sukker 
1 spsk vanillesukker 
375 ml mælk 
125g mel 
4 æg (r), hvider 
40 g smør 
Flormelis 
Salt 

Tilberedning: 
Rosinerne skal stå i blød i rommen i 30 minutter eller længere.

Pisk æggeblommer, sukker, salt og vanilje i en skål med et piskeris, indtil det skummer og blandingen er lysegul og cremet.

Mælk og mel tilsættes under omrøring/piskning, herefter tilsættes rosiner med rom.

Pisk æggehviderne meget stive, som tilsættes dejen forsigtigt.

 Varm smørret i en pande, hæld dejen i og der steges ved lav varme indtil undersiden er let brunet,

det vendes når det er let gyldent, det må ikke blive for bagt.

Det deles i mindre stykker og serveres på tallerkner og der drysses med flormelis.

Der serveres æblemos eller blomme kompot til.




_____________________________________________-


Chokoladekaffelikør.

½ l. sødmælk.

2 pk. vanillesukker.

1 plade kogechokolde.

500 g. flormelis.

3 spk. kondenseret mælk (kaffefløde 7,5 %)

125 ml. kaffe.

½ l. vodka.

Mælk og vanillesukker koges og tages af blusset.

Hakket chokolade kommes i mælken, smeltes og røres rundt.

Derefter hældes kaffe, kondenseret mælk og vodka i og røres godt rundt.

Det hele hældes på flasker og stilles i køleskab.

PS. Kan evt. tilsættes Chilli eller mandellikør alt efter smag.

_______________________________________________

Salzburger Nocklern.


Ingredienser.

___

6 æggehvider.

6 æggeblommer.

90 g sukker.

50 g mel.

2 spk. tranebær eller tyttebær.

Lidt vanillesukker.

1 knivspids salt.

___

Tilberedning.

Et passende fad smøres med smør.

Æggehviderne piskes stive.

Æggeblommerne piskes sammen med sukker og salt,

mel og vanillesukker.

Vend det forsigtigt i de piskede æggehvider.

Læg det forsigtigt i fadet med små toppe.

Sæt det i ovnen ved 200 grader i ca. 8 minutter til toppen er gylden.

Ovnen må absolut ikke åbnes før kagen er færdig.

_______________________________________________

Bearnaicesovs og hjemmelavet essens.

Essens til Bearnaisesovs:

 1 liter Estragon eddike

1 liter alm. Eddike

1 lille peberrod

1 bundt persille

en god slat HP sovs

et par strint engelsk sovs

1 helt løg  skåret i skiver

3 finger fulde hel hvid peber 

alt dette koges ned til det halve sies og når det er koldt hældes det på flaske.

 

Bearnaisesovs

 

150 g smør

5 æggeblommer

2-3 spsk. Bearnaiseessens

ca. 2 spsk. bouillon

1 spsk. hakket persille

1 tsk. tørret estragon

 

Smelt smørret

Pisk æggeblommer, 1 spsk. Bearnaiseessens og bouillon i en skål til det er skummende.

Hæld det i en gryde og varm det langsomt op ca. 70 grader . der skal piskes konstant

Tilsæt det smeltede smør lidt efter lidt . Pisk hele tiden kraftigt evt. med  el-håndpisker. 

Pisk til sovsen lyder hul. 

Tag den af varmen og pisk så den ikke skiller af eftervarmen. Smag til med bearnaiseessens, salt, hvid peber og hakket kryddergrønt.

 

 Pas på det feder.

_____________________________________________________________

Græskarsuppe.

 Ingredienser:

1     løg

1 fed hvidløg

600 gram hokkaido græskar.

1 spk. smør.

4 dl. hønseboullion.

1tsk. salt.

Lidt peber.

Muskat friskrevet.

2 kviste timian.

2 dl. mælk eller kokosmælk. 

Sauter løg i tern, hakket hvidløg og græskar i tern i smørret i en gryde.

Tilsæt boullion, salt, peber og muskatnød.

Lad det simre under låg i 20-30 minutter.


Kom mælken i og blend det, kom det tilbage i gryden og varm suppen igennem

Hvis suppen er for tyk kan der fortyndes med mere mælk.

Server med brød og pynt evt. med timian.

Vi spiser suppen med græskarkerneolie, det skulle være så sundt.


Tips.


Det er nemmest at skære græskaret i to halvdele,

lægge det med snitfladen nedad på et spækbræt og skære skrællen af.

Fjern kernerne og det svampede kød i midten.

Regn med ca. 1 kg. græskar for at få 600 g. græskarkød



Hokkaidogræskar.


En portion med græskarkerneolie.

____________________________________________________

Maskintorsk.

400-800gr. Torskefilet.

Salt.

Peber.

1 spsk. Karry.

1 spsk. Paprika.

Et par løg i skiver.

Kartofler i skiver passende. (betem selv)

75 gr. Smør.



Torsken skæres i strimler ca. 2-3 cm.

Alt lægges lagvis i en tykbundet gryde.

En kop vand hældes ved, så det dækker.

Smørret lægges i klatter over.

Koges i ca. 25 minutter ved svag varme til alt er mørt.

Der kan servres grønsager til.

__________________________________


Svensk Pølseret:

Ingredienser:


3 finthakkede løg.

40 gr. smør.

6-10 ufarvede pølser.

2-3 tsk. paprika edelsüss

1- 1 1/2 lille dåse konc. tomatpuré

3 dl. mælk

salt og peber

1 kg. kogte kartofler skåret i tern.

150 g. stegt bacon.

purløg til pynt


Svits de finthakkede løg til de er gyldne og klare i 1 spk. olie og smørret.

Skær pølserne i skrå skiver og lad dem svitse med et øjeblik.

Drys paprika over og bland det godt med pølser og løg.

Skru ned for varmen og tilsæt de skivede kartofler, mælk,

tomatpuré, salt og peber.

Bland det hele godt sammen og lad retten snurre 15 min. til retten er

jævnet af mælken og kartoflerne, rør ikke for meget efter kartoflerne er kommet i.

Bland de stegte bacon i eller over.



Hjemmelavet Remoulade.

Alt efter hvor stor en portion man vil lave bruges følgnede ingredienser.

4 spsk mayonaise

2 spsk yoghurt naturel

3 - 6 spsk pickles

1 spsk kapers

sukker efter smag

karry efter smag

Salt og peber

Pickles, kapers og kryderier blendes med stavblender.

Mayonaise og Yoghurt røres i.

Det bliver bedre af at stå i køleskab til dagen efter.



Det smager bare rigtig godt.

Voralbergpande.



 Retten anrettes på en Voralbergerpande eller på en flad tallerken (forvam i varmt).

Der skal bruges Spätzle eller små nudler (1 pakke færdig Spätzle 250 g.).

Der laves en tilpas mængde flødesovs med Karljohansvampe, champignon eller tilsvarende.

3 stykker svinemørbrad i skiver pr. person, (bankes let), dyppes i melblanding med salt og peber de steges på panden med smør.

Til hver anretning steges en skive annanas og en halv syltet fersken, også i smør, som anbringes ovenpå mørbradfstykkerne til slut lægge en skefuld ribsgele.

_______________

Spätzle til 4 personer.

575 g hvedemel.

½ teskefuld salt.

4 æg.

2 spiskefuld vand.

Til dejen sigtes mel og salt ned i en stor røreskål.

Lav en fordybning i midten, og slå ægene ud heri.

Tilsæt vand.

Bland lidt efter lidt til en blød pasta.

Rør godt til degen er glat.

Tilsæt passende vand til degen, lige netop slipper skeen.

(jo tyndere deg jo finere bliver (klumperne).

Bring en stor gryde saltet vand i kog.

Hæld degen i spätzlejernet, eller et rivejern, pres degen ned i det simrende vand.

Koges i 2-3 minutter afhængig af tykkelsen.

Tag det op med en hulske, (kan sænkes ned i en skål med koldt vand) så hænger de ikke sammen.


Vores Spätzlejern.

Man hælder degen i tragten og kører langsomt frem og tilbage så flimserne bliver af tilpas størrelse.


God appetit.

_____________

Saltlakridsmandler.


1,5 dl vand.
2 tsk salt.
1 spsk lakridspulver.
200 g mandler.

Hæld vand , salt og lakridspulver på en pande og lad det koge op, imedens du pisker lakridsklumperne væk.
Tilsæt mandlerne og rør rundt, indtil vandet er fordampet..
Fordel nu mandlerne på en bageplade med papir og tør dem i ovnen i ca. 20 minutte, ved 150 grader, varmluft.
Rør evt. lidt i dem undervejs. Tag dem ud og lad afkøle og drys evt. lidt ekstra lakridspulver på før servering.
Opbevares i tætsluttet glas.

Pas på tænderne de kan godt være lidt hårde.


_______________________________________________________

Bradepandekage.


6 Æbler eller anden frugt.
2. spk, sukker.

Dej:
250 g. smør.
200 g sukker.
3 æg.
375 g. hvedemel.
2 tsk. bagepulver.
2 dl. mælk.

Skræl æblerne og skær dem i tynde både. læg dem i en skål og drys med kanel og sukker.
Smør og sukkeret røres blødt, herefter kommes ægene i et af gangen.
Bland mel og bagepulver og bland det i dejen skiftevis sammen med mælken.

Dejen hældes i en smurt bradepande ca. 23X33 cm.
Æblerne stikkes ned i dejen, drys med lidt ekstra sukker hvis æblerne er meget sure.
Bages ved 175 grader i alm ovn i ca 45-60 minutter.

Vi har med held også prøvet med syltede ferskner, her dryssede vi lidt kokosmel  over.
Efterfølgende lagde vi glasur på med mandelessens. ( det bliver meget sødt).





Bagekartofler med bacondip.


En pakke bacon steges sprødt på panden og knuses med en stavblender,
og blandes 250 g cremefraise og lidt salt.
Kan også anvendes til fondue eller rachlette.


Opskrift på vegansk koldsål.


En opskrift på "vegansk koldskål", har ikke prøvet den men det skal vi da.

En vegansk version: alpro yoghurt med citron smag blandet med alpro sojamælk med vanillesmag indtil den har den konsistens man ønsker - den er så lækker.


Grannålesirup:

Pluk de nye skud på grantræerne, medens de er lysegrønne, ca. 4 litter.
Skyl dem og kom dem i en mellemstor gryde, kog dem i 15 minutter,
her efter hældes saften i gryden igen. og koges uden låg med 3 dele saft og 1 del sukker.
Kog det i ca. 2 timer indtil det drypper langsomt fra skeen, rør jævnligt i gryden,